Paragrafen

Grondbeleid

Nota Grondbeleid

De gemeentelijke financiële verordening 2018 schrijft voor dat de nota Grondbeleid iedere 4 jaar moet worden herzien. Eind 2021 wordt de meest recente Nota Grondbeleid 2022-2025 vastgesteld. Daarin omschrijven we dat grondbeleid geen doel op zich is, maar een instrument voor het realiseren van gemeentelijke doelstellingen, onder andere op het gebied van ruimte, volkshuisvesting, economie, duurzaamheid en leefbaarheid.

In de nota Grondbeleid 2022-2025 vervolgen we ons eerder ingezette beleid om via situationeel grondbeleid onze doelstellingen te realiseren: “faciliterend waar het kan en actief waar het nodig of gewenst is”. Risicomanagement wordt steeds belangrijker en faciliterend grondbeleid is net als actief grondbeleid, voor de gemeente niet risicoloos. Per project wordt dan ook een afgewogen keuze gemaakt voor de te voeren strategie.

Vastgoedbeleid

De afgelopen jaren is de basisadministratie van het gemeentelijke vastgoed en gronden op orde gebracht. Hierdoor is nu inzichtelijk welke vastgoedobjecten en gronden wij in portefeuille hebben en de korte en lange termijnvisie op deze objecten en gronden is. Daarnaast is onderzocht welke vastgoedobjecten en gronden we in eigendom willen houden en welke we willen afstoten. Het afstoten hiervan is gedeeltelijk in gang gezet. Als sluitstuk van de opdracht om onze vastgoed- en grondenportefeuille te professionaliseren, is dat er dat er 2021 een Nota Vastgoedbeleid is opgesteld.

Omgevingswet

De inwerkingtreding van de Omgevingswet is uitgesteld naar 1 juli 2022. Dat betekent dat er vanaf dat moment alleen nog omgevingsplannen zijn. Ook de figuur van het exploitatieplan (kostenverhaalsinstrument) zal komen te vervallen. En op bepaalde vlakken zal de wetgeving ook inhoudelijk wijzigen. Bij de opstelling van de nota Grondbeleid 2022-2025 is gekeken wat dit betekent voor het gemeentelijk grondbeleid en hoe een en ander wordt geïmplementeerd.

Materiële Vaste Activa

Gronden die de gemeente in eigendom heeft (verkregen) met het oog op gebiedsontwikkeling worden ook wel 'warme of strategische gronden genoemd. Deze gronden worden volgens het BBV verantwoord onder de Materiële Vaste Activa. Het BBV schrijft voor dat deze gronden tegen marktwaarde gewaardeerd moeten worden en dat bij een duurzame waardevermindering deze gronden moeten worden afgewaardeerd. Jaarlijks wordt bij de jaarrekening beoordeeld of deze gronden nog voor de juiste marktwaarde zijn geactiveerd.

Grondprijsbeleid

In juni 2021 is de Kadernota grondprijzen 2022-2025 door u vastgesteld. Belangrijk uitgangspunt binnen het gemeentelijk grondprijzenbeleid is dat we marktconforme grondprijzen hanteren, om oneigenlijke staatssteun te voorkomen. De kadernota omschrijft de wijze waarop de grondprijzen worden bepaald. Op basis van deze beleidsnota wordt jaarlijks een Grondprijsbrief met actuele prijzen opgesteld. Bij deze begroting 2022 wordt u ter vaststelling de Grondprijsbrief 2022 aangeboden.

Deze pagina is gebouwd op 12/20/2021 11:40:41 met de export van 12/20/2021 11:25:33